Jak mrozić szokowo

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i równocześnie najbezpieczniejszych możliwości z przedłużania trwałości towarów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, niemniej jednak umożliwia zachowanie jego trwałości przez wiele miesięcy, co jest niemożliwe, w sytuacji innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody użycie mają przyszłościowe technologie, w których misją jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i jednocześnie powiększenie możliwość produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia pozwala prawie że natychmiastowe zamrożenie sporej ilości mięsa, warzyw, owoców albo innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, by mrożone produkty wyglądały prawie że tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich póź niejszej atrakcyjności. Szokowa metoda mrożenia pozwala osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na sam początek wymaga wyższych nakładów energii, ale ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania albo transportu, a firma może w tym okresie czasu generować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia idealnie testuje się w branży owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one de fakto świetnie. Mrożenie szokowe to forma tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta forma jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Zobacz także: zamrażanie szokowe.