Wymagania uprawowe ziół

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, żeby zakupować zioła w saszetkach, gdzie znajduje się od kilku do kilkudziesięciu gramów, ale właściwie każdy, kto stosuje takich przypraw wie idealnie, że ich jakość na prawdę bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Niekiedy przyprawy są bardzo stare i chociaż hermetycznie je zapakowano, to nie mają już tego smaku ani zapachu. Całkowicie zupełnie inaczej jest, kiedy mamy własne zioła, fantastyczne, pachnące i co najważniejsze świeże, bo sprawiają, że nasze potrawy nabierają w pełni innego charakteru.

Zwykły szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie albo na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, ale z drugiej strony łagodny i niezwykle poprawia smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i wspaniale zielony poprawia smak mięsa i przełamuje jego charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie albo śródziemnomorskie. Zioła można sobie zakupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a w przyszłości pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła szalenie pachną, doskonale smakują i cudownie wyglądają, więc ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To faktycznie można polubić, jeżeli już kto interesuje się ogrodnictwem i pragnie spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Zobacz więcej: mikroliście.